Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

ČT 1

Čechy byly kdysi cukrovarnickou velmocí. Naši předkové si však množství cukru ve stravě hlídat nemuseli. Proč? Řekneme si, čím lidé sladili v dobách, kdy na stolech ještě nestávala cukřenka s "bílým zlatem" krystalovým či kostkovým. Víte, co mají společného počátky výroby řepného cukru a Napoleon Bonaparte? Navštívíme muzeum cukrovarnictví v Dobrovici a dozvíme se i to, jak údajně vznikla první kostka cukru, i proč byly cukrovary přínosem pro život lidí na venkově. Konzumace cukru s sebou však přinesla i problémy, které naši předkové v drtivé většině neměli. Odborník na slovo vzatý nám vysvětlí, proč si máme hladinu cukru hlídat, i zda doopravdy platí, že med je zdravější, než cukr a cukr třtinový zdravější než řepný.

Režie:

Skryté titulky

Uvidíte v TV