Kamera na cestách: Jeden šálek, tisíc příběhů

ČT 2

Výroba jasmínového čaje je druh umění. Aby se opravdu povedl, je třeba zachytit typickou vůni křehkých kvítků jasmínového keře. Je to ale plachá rostlina, která svou charakteristickou vůni vydává v noci, kdy se květy začínají otevírat. Sběrači musí umět rozpoznat, které z květů se daný večer otevřou, sklízet je odchází za soumraku a domů se vrací za svitu hvězd. S ještě zavřenými květy se musí zacházet jemně a nanejvýš opatrně, protože se otevřou jen za určité teploty. Jedině v tuto chvíli lze jasmín propojit s čajovými lístky. Vůně jasmínu se zachytává na jemném chmýří takzvaných čajových tipsů – nerozvinutých ochmýřených lístků. Květ vůni uvolňuje, zatímco čaj ji vstřebává. U těch nejkvalitnějších čajů se u každé várky čaje proces propojování lístků s květy opakuje až desetkrát. Čajová kultura se ale nesoustředí jen na výrobu čaje a výsledný nápoj. Snoubí se v ní rituál, etiketa a kultivovanost. Kromě tajemství výroby jasmínového čaje, přináší tento díl i vhled do moderní podoby čajových obřadů. Jejich jádrem zůstává záměr pohostit návštěvníka šálkem dobrého čaje, zároveň ale dávají nahlédnout do smyslových, duchovních i filozofických rovin. Na začátku studia „čchá-tao“, neboli čajového obřadu, je soustředění na samotnou přípravu čaje. Správné množství lístků, správnou teplotu vody a správný způsob nalévání. Schopnosti žáků se postupně rozvíjejí a jejich vnímání se rozšiřuje a prohlubuje. Jiný obřad se pořádá v jihovýchodní Číně. Dává znalcům příležitost objevit ty nejkvalitnější čaje. Vysoko v horách Vuji-šan se nachází velkolepý vodopád „Dračí studna“. Zdejší průzračné horské prameny dodávají jedněm z nejcennějších čajových plantáží na světě tu nejlepší vodu. Každý podzim tu pořádají fascinující obřad. Barvami hýřící třídenní soutěž o nejlepší útesový čaj.

Skryté titulky

Uvidíte v TV