Svět na talíři (9/10)

ČT 2

Lenka pochází z moravské vesničky Želatovice. Pracuje jako překladatelka a ve svém volném čase vydává bedekr o hlavním městě Gruzie. Tbilisi právě zažívá velký boom a v kontrastu ke starobylému historickému centru je tu stále víc současné moderní architektury. Za základní jídlo, stejně jako v mnoha zemích Evropy, je tu považován chléb – a právě ten gruzínský si získal popularitu po celém bývalém Sovětském svazu, jehož součástí byla Gruzie do roku 1991. Připravuje se přilepený na stěny velké válcovité pece a díky tomu má typický zakroucený tvar. Hvězdou gruzínských stolů je ale šašlik, tedy grilované maso na jehle podle starých Tatarů. Během cesty po Gruzii si vyzkoušíme přípravu salátu z červené řepy, kozího sýra a kyselých naložených švestiček nebo pečené kuře s gruzínskými bylinkami. Ochutnáme gomi mamaligu, kukuřičnou kaši se sýrem, nebo pchalil, nať mladé řepy s ořechy, podíváme se, jak se připravují lilky plněné ořechovou pastou a samozřejmě místní červené víno, populární po celém světě.

Skryté titulky

Uvidíte v TV