Vůně krétské kuchyně s Miroslavem Donutilem (4/9)

ČT 2

Soutěska sv. Antonína, karob a taverna na vrcholu hory. Kulinářsko-kulturní cestopis po největším řeckém ostrově. Kamera A. Chundela. Režie G. Agathonikiadis Soutěska sv. Antonína se zařezává do vysokého kopce a na jejím dně teče potůček. Idyla. Nad potokem je jeskyně, v níž už za pohanských dob uctívali boha Pana. Dnes je svatyně zasvěcena sv. Antonínovi. Lidé z širokého okolí sem přicházejí uložit do skalních štěrbin svá přání a modlitby. Ale je tady taky taverna, ve které Mirkovi připraví několik jednoduchých pomazánek. Pak se podíváme do továrny na zpracování karobu, kterému ještě naše babičky říkaly svatojánský chléb a který slouží jako chuťově rovnocenná náhrada čokolády, a na závěr se vypravíme na vrchol jedné z krétských hor, do rodinné taverny, která je ve všem soběstačná. Vše, z čeho vaří, si vypěstuje.

Režie:G. Agathonikiadis

Skryté titulky

Uvidíte v TV