Gordon, Gino a Fred na cestách IV (2)
Tři kuchaři se vydávají do severozápadního Španělska, do regionu Galicie. Jejich cesta začíná v městečku Cambados, známém bohatstvím mořských plodů. Setkávají se tu s inspirativními místními ženami zvanými mariscadores, které je zasvětí do sběru mušlí a dalších mořských plodů. Galicijské mušle jsou vysoce ceněné, nejlepší druhy se prodávají za 60 eur za kilogram. Gordon pak nasbíraný úlovek připraví s karamelizovanou cibulkou, bobkovým listem, citronem a bílým vínem, zatímco Gino nabídne těžce pracujícím ženám výživné, na uhlohydráty bohaté špagety. Pak naše trojice zamíří do vnitrozemí, do deštivého vinařského regionu Ribeira Sacra, proslulého červeným vínem zvaným "heroické", které roste na strmých horských svazích. Pěstování a sklizeň v těchto podmínkách jsou hodně náročné. Výborný ročník byl 2017, kdy místní vinice navštívil Barack Obama a víno si vybral pro gala ve Washingtonu. Vrcholem cesty je návštěva historického města Santiago de Compostela, kde nejprve zamíří do jednoho z nejslavnějších místních barů, Casa das Crechas. Ochutnají zde galicijskou "ohnivou vodu" zvanou Orujo, která je základem tradičního galicijského nápoje Quiemada. Prohlédnou si město a kromě slavné katedrály je velmi zaujme trh Mercado de Abastos, kde se prodávají nejčerstvější lahůdky, jaké může Španělsko nabídnout. Například delikatesa "percebes", což jsou mořští vilejši, nebo sýr zvaný tetilla svým tvarem připomínající ženská ňadra. Vyzkoušejí si jízdu na rychlých člunech a na závěr své cesty navštíví pláž, která Gordonovi, kterému se už evidentně stýská po domově, připomíná Cornwall. Společně si připraví hostinu z typických španělských pokrmů, které zapíjejí španělským pivem, a Gino a Fred se dokonce vykoupou ve studeném moři.
Režie:Sam Campbell
2023 GBR