Dobrodružství vědy a techniky

Ve světových oceánech žije přibližně 1700 druhů sumýšů, známých také jako mořské okurky. Jsou příbuzní mořským ježkům a hvězdicím, jsou to ostnokožci, kteří žijí na mořském dně. Tam filtrují a provzdušňují sedimenty, čímž pomáhají udržovat vodu čistou. Zatímco kdysi bylo mořských okurek, které plnily tyto životně důležité úkoly, dostatek, v posledních letech přichází na chuť těmto mořským živočichům stále více lidí. Mořské okurky jsou oblíbené zejména v Číně. V tradiční čínské medicíně se předpokládá, že léčí cukrovku a dokonce zabraňují vzniku rakoviny. Mořské okurky jsou také lahůdkou. Kdysi byly vyhrazeny jen pro čínské císaře, dnes se staly symbolem postavení rostoucí čínské střední třídy. V současné době nadměrný výlov mořských okurek vyčerpává pobřežní vody, a tak je Čína dováží ze stále vzdálenějších oblastí. Jedním ze zdrojů je francouzské zámořské území Nová Kaledonie. Toto souostroví v jižním Pacifiku je domovem mnoha druhů mořských okurek, ale v posledních letech se jejich zásoby snižují. Oddělení rybolovu Severní provincie Nové Kaledonie je tímto vývojem znepokojeno a začalo spolupracovat s vědci a místními rybáři. Společně sledují populaci mořských okurek a stanovují kvóty výlovu. Ke zvýšení populací mořských okurek přispívá také projekt chovu v akvakultuře v Jižní provincii. Doufá se, že tato opatření dají tvorům, kteří hrají tak důležitou roli při udržování rovnováhy mořského ekosystému, šanci přežít.

N, skryté titulky

Uvidíte v TV