Dobrodružství vědy a techniky

V mnoha částech světa je alkohol snadno dostupný a někdy se konzumuje ve velkém množství. Žádná jiná opojná látka není tak rozšířená. Ale nekonzumují ji pravidelně jen lidé. Mnoho hmyzu, ptáků, plazů a savců také – ve fermentovaném ovoci, nektaru, medu nebo rostlinných šťávách. Zdá se, že většina zvířat má k alkoholu vrozenou averzi. Avšak v kombinaci s potravou, která obsahuje cukr, ho po určitě době přijme a konzumuje. Hmyz zejména reaguje velmi citlivě na alkoholové páry ve vzduchu, protože ho dovedou ke zdrojům cukru, jako je ovoce nebo květiny bohaté na nektar. Alkohol proto hraje důležitou roli při šíření semen a opylování rostlin. Intoxikují se zvířata konzumací alkoholu stejně jako lidé? Mohou být dokonce závislá? Biologové a neurovědci tyto jevy zkoumají. Pozorování ve světě zvířat jim umožňuje vyvodit závěry o příčinách závislosti na alkoholu u lidí.

N, skryté titulky

Uvidíte v TV