Jeden šálek, tisíc příběhů

Podnikatele Kesanga Tašiho láska k čaji přivedla zpátky do domoviny jeho předků v severním Junanu. Vrátil se z Ameriky, aby uvedl nový čaj. Dal mu stejný název, jaký používal jeho milovaný dědeček. V himálajském pohoří se stal čínský čaj základem pro speciální nápoj: máslový čaj. Připravuje se vařením pu erhu ve vodě. Převařuje se několikrát za sebou, aby uvolnil všechno dobré, co v sobě má, přidá se sůl a potom jačí máslo. Díky tomuto nápoji dokázali lidé odolat štípavému pronikavému horskému mrazu. Taši chce vytvořit chuť, která je oproti původnímu máslovému čaji jemnější. Mnich Asano je oddaným stoupencem buddhistického mnicha z dvanáctého století, Jósaie, který seznámil Japonsko s čajem. Jósai je dodnes uctívaný za to, že do Japonska přinesl velkou transformaci. A také zvláštní nápoj, známý dnes pod názvem mača (matcha). Lístky určené pro tento trávově chutnající, hořkosladký nápoj vyžadují zvláštní péči. Suradž Kumar Banerdží je představitelem čtvrté generace pěstitelů čaje. Lidé mu říkají Rádža princ. Prosazuje vizi menších čajových producentů. V oblasti Darjeeling v Indii se čajové rostlinky čínského původu začaly šlechtit v polovině 19. století. Tato oblast se dnes zotavuje z následků imperiální masové produkce. Rádža je vizionář. Chce dodávat co nejkvalitnější čaj, aniž by ničil půdu, na které pracuje. Estonci Hannes a Kristina si pronajali opuštěnou čajovou plantáž v Gruzii, kde během jediného roku vypěstovali první čaj. Na jejich plantáži vedle sebe prospívá několik druhů čaje: camellia sinensis, assamica a jejich hybridy. Keříky rostou různě rychle. V rovině chuti je to výhoda – tento gruzinský čaj chutná velmi specificky. Estonský pár zajímá zdejší historie pěstování čaje a tak na svou plantáž pozvali zvláštního hosta, vnučku muže, který v roce 1893 přivezl čaj z Číny do Gruzie, založil zde první plantáž a otevřel první gruzínskou továrnu na jeho zpracování. Madalena Motta je majitelkou plantáže Gorreana na ostrově Sao Miguel, jedné z nejodlehlejších čajových plantáží na světě. Její plantáž dodává sedm druhů čaje, včetně černého orange pekoe, zeleného hysonu a oolongu. Čaj z Gorreany je unikátní, jeho vlastnosti určuje půda vulkanického původu.

skryté titulky