Jeden šálek, tisíc příběhů

Co se stane, když se vzdáme tradičních metod a vyzkoušíme ultramoderní technologii? Čínské pohoří Vuji-šan je prý kolébkou prvního černého čaje na světě, známého jako lapsang sučong (lapsang souchong). Lapsang se v této oblasti pěstuje už po čtyři století. Prodává se hlavně do Nizozemí, Anglie a dalších západních zemí a milovníky čaje okouzluje svým kouřovým aromatem. V posledních letech jej ale ohrožují výkyvy trhu a také průmyslové metody, které umožňují masovou produkci lapsangu pěstovaného jinde než v původních oblastech. Lapsang si oblíbila britská královská rodina a z prvního černého čaje se zrodily tisíce dalších typů, které dnes dominují světovým trhům. Na Novém Zélandě se noví čajoví průkopníci rozloučili s tradičními metodami a za pomoci technologie a vědy usilují o novátorský přístup. Čaj není původní novozélandskou rostlinou. Dostal se sem jako subtropický vetřelec, ale pěstitelé využili jeho mimořádnou schopnost přežít kdekoliv a s pomocí speciální technologie se snaží dosáhnout výjimečné čajové chuti. Pěstují organický čaj splňující mezinárodní standardy a dosahují výjimečné ryzosti chutí a vůní. Nejrychleji rostoucím segmentem v čajovém byznysu je ale zřejmě čaj kupovaný přímo u pultu, v horké, studené i ledové variantě. Trh s ledovým čajem v Americe je gigantický. Většina komerčních ledových čajů neobsahuje téměř žádný čaj, ale zato má hodně umělých příchutí. Zastudena louhovaný čaj se dosud masově nikdy nevyráběl. Velmi vyhledávaná je také jemná, delikátní chuť prvotřídního bílého čaje.

skryté titulky