Postřehy odjinud

Ve Finsku se člověk klidně může dívat na svět dírou v chlebu. I když finské děti to už v dlouhé historii, po kterou se tu kulatý chléb s otvorem peče, při svých hrách vyzkoušely. Kouzlo onoho otvoru je magické. Oblíbený a tradiční finský žitný chléb s otvorem je zajímavou reakcí obyvatel severu na životní podmínky. Kdysi se v západní části země pekl jen dvakrát, třikrát za dlouhou zimu, poté kruhy vyschly zavěšené na tyči a základní potravina tak vydržela v zásobě. Dnes ho dostanete i ve velkých obchodech a řetězcích z velkopekáren. V Helsinkách mají ovšem fajnšmekři šanci koupit ručně dělaný chleba s dírou uprostřed v údajně nejstarší pekárně ve městě. Všechno je to jen o poctivém řemesle. Jenomže ani ve Finsku nejen chlebem živ je člověk...

skryté titulky

Uvidíte v TV