Svět na talíři (3/10)

Tereza z malé vesničky Nižbor ze Středních Čech přijela do Maroka před osmi lety. Naši společnou cestu začneme v malebné vesničce pod Toupcalem Aremd. Ráno tu začíná přípravou mléčné polévky Hsoua pro celou rodinu. Přestože jsou pro Vysoký Atlas charakteristické tuhé zimy a v letním období relativní sucho, jeho údolí jsou však úrodná a místní obyvatelé se věnují převážně zemědělství. Ochutnáme tedy tradiční kuskus se spoustou zeleniny. Berbeři ho znají pravděpodobně od 3. století před naším letopočtem a za tu dobu ho místní dotáhli do dokonalosti. Pak si upečeme tradiční chléb, utlučeme máslo a připravíme slavnostní jídlo rfissa, tedy pokrm z pečených holoubat podávaný s čočkou a vejci a určený na významné události, jakou je například narození dítěte. Na trhu zjistíme, že většina jídel se tu točí kolem směsi koření ras-al-hanout. Ta je pro Maročany tím, co je pro Indy kari. Chutná intenzivně kořeněně, vyniká jemná pálivost a lehká kyselost, doplněná o hřejivost hřebíčku a sladkost skořice.

skryté titulky

Uvidíte v TV