Postřehy odjinud

Symbolem Francie je bageta. V Paříži najdete boulangerii na každém rohu, pekáren je tady dokonce ještě více než lékáren. Pokud jsou symbolem francouzské gastronomie trhy, tak ze stejné filozofie vychází i bageta. Francouzi si doma chléb či pečivo neskladují, musí mít všechno čerstvé, proto se bagety pečou dvakrát denně. Každý Pařížan má svého pekaře, chodí pro ty bagety, které mu chutnají. Základem je pšeničná mouka, ta má v sobě minerály důležité pro těsto. Podstatné je, jak dlouho těsto odpočívá, než se dá do pece, ideální je tak devět hodin. A také je důležité, kolik je v něm kvásku. Bagety se poprvé objevily v osmnáctém století a v Paříži se rychle ujaly. A jakou filozofii mají pekaři, kteří ji denně pečou? Společně říkají: "Děláme takové bagety, abychom je mohli dávat našim dětem."

skryté titulky

Uvidíte v TV