Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Uvaříme si dobroty typické pro stůl měšťanské rodiny v 19. století. Zelné závitky plněné sekaninkou či klobása s "kadeřníkem" vzbuzuje dojem oběda, po kterém bylo nutné dát si pověstného šlofíka a nechat žaludek v klidu trávit. Dá se však uvařit i jídlo téměř z ničeho? A má takový recept vůbec nějakou výživovou hodnotu? Naši předkové byli zvyklí na to, že se v jejich životech střídala období větší jistoty a léta úrodnější, a naopak roky, kdy strádali. Dozvíme se, jak se žilo v těch horších dobách na venkově a jak ve městě. Zjistíme, že díky tak zvaným náhražkám lidé vymysleli potraviny, které dnes odborníci na výživu považují za zdraví velice prospěšné. Pokusíme se vytipovat to úplně nejskromnější jídlo a připravíme si kdysi velice populární polévku, oukrop s česnekem.

Režie:V. Karas

skryté titulky

Uvidíte v TV