Jak pivo změnilo svět (2)

Do historie výroby piva má co mluvit také vikingská kultura. Olly a Dom se vydávají na severní moře, prozkoumat Ribe v Dánsku, bývalé vikingské obchodní centrum. Vikingové používali k výrobě piva ječmen, vodu, horké kameny. Moderní pivo ve vikingském stylu lze ochutnat v Norsku v Stjördal. Tady ho vyrábějí stejně jako kdysi. Domácí pivo je uzené, ale chuťově bohaté. Následuje cesta dále na sever. Ve starodávné vikingské vesnici pak ochutnají další tradiční pivní nápoj, ze kterého se vyvinul dnešní Ale, pivo si vychutnají v rámci tradičního vikingského rituálu. Pivní vývoj vzal ve středověku velký spád, mnoho lidí do nich přidávalo kde co a někdy i jedovaté přísady. Stop tomu udělal až zákon z patnáctého století, který přikazoval vyrábět pivo pouze ze tří základních ingrediencí. Olly a Dom se vydávají do německého Waldenburgu, tady mají velmi silné tradiční nefiltrované pivo, tzv. Kellerbier . Pak cesta pokračuje do Bavorska, kde se striktně drží zákona o třech ingrediencích. Tady se pod přísnou pokutou nesmí využít nic jiného než slad, chmel a voda. Pokud je v něm něco jiného, nesmí se nápoj nazývat pivo. Pak navštíví hotel, kde si vaří vlastní pivo, ovšem ne v pivovaru, ale v kuchyni v hrncích na polévku. Pak je potřeba zajet také do Belgie, klášterní pivo patří mezi tradiční nápoje po celém světě, právě klášterní svět měl totiž dříve právo varečné. Nakonec se chlapi vracejí do pivní laboratoře, aby ochutnali pravé vikingské pivo. Chutná po jalovci, chmelu, a je docela hořké. Celkově je ale příliš silné chuti. How Beer Changed the World. USA/GB/Dánsko 2018

USA/VB/Dán., 2019

Uvidíte v TV

Videoarchiv