Evropa dnes

Pizza je jedním z nejpopulárnějších jídel na planetě. A pokud se připraví správně, je toto z nejúspěšnějších rychlých občerstvení pořád zdravým jídlem. Tradiční pizza původně pocházela z Neapole v jižní Itálii a nejznámější pizza ze všech – Margherita vděčí za své jméno italské královně. Legenda praví, že ji neapolský pizzař vytvořil speciálně pro ni v národních barvách země červené, zelené a bílé třemi přísadami – rajčaty, bazalkou a mozzarellou. V 19. století, kdy chudoba a přelidnění jižní Itálie přerostly ve vlnu emigrace do USA, byla jednou z věcí, které si Italové vzali s sebou – recept na tradiční pizzu. V newyorské Malé Itálii si mnozí z nich zanedlouho vydělávali na živobytí pizzeriemi a trattoriemi. Pizza se tam stávala stále populárnější a ve svém novém domově se měnila. Typická newyorská pizza má silnější kůrku a hustší vrstvu sýra než její italský protějšek. A je také větší. Zatímco tradiční italské druhy se prodávají celé, americká pizza se často prodává po porcích. Z New Yorku pizza v americkém stylu přeplula Atlantik zpět do Evropy a dnes si na mnoha druzích a formách pizzy pochutnává celý svět.

N, skryté titulky

Uvidíte v TV