Postřehy odjinud
Pokud milujete české obložené chlebíčky, v Baskicku se doslova pomějete. Zdejší pochoutka, kterou dostanete v každém baru, se jmenuje pintxos. Na rozdíl od českých chlebíčků jsou baskické pintxos mnohem bohatší. Šunka, sýr, vajíčka, klobása, to je v Baskicku nuda. Tady najdete na plátku veky třeba krevetu, červenou papričku, plněnou rybí pomazánkou, opečené baculaté zelené papriky, ančovičky naložené v oleji a česneku, kuřecí kroketky, křepelčí vajíčka a mnoho dalšího. Mekkou chuťovek "na jedno sousto" je San Sebastian. Nabízejí je tady desítky barů a hospůdek, jejichž pulty doslova přetékají množstvím pintxos nejrůznějších druhů, barev a chutí. Jídlo znamená pro Basky mnohem víc než jen uspokojit základní lidskou potřebu. Gastronomie se stala součástí jejich každodenního života, nad prostřeným stolem Baskové diskutují, dojednávají obchody, přátelí se...
skryté titulky