Záhady Toma Wizarda
Pojídání jídel z hmyzu si spojujeme s exotickými, zejména asijskými kulturami. Jsou však předsudky, které vůči hmyzu na talíři máme, oprávněné? Na počátku pátrání má Wizard jasno: jsou suroviny, které do jídelníčku Evropana nepatřily a nepatří. Jaké je však jeho překvapení, když zjistí, že ještě v první polovině 20. století se ve špičkové kuchařské knize Luisy Ondráčkové objevuje recept na chutnou polévku z chroustů. To, co zpočátku připadalo Wizardovi jako špatný vtip, se mění v realitu. Naši předkové nebyli zdaleka tak vybíraví, jako jsme dnes my. A jak se přesvědčí Magda, jídla z hmyzu mohou být připravena chutně i moderně zároveň. Klíčová otázka dílu však zní: patřily do jídelníčku našich předků i kobylky? Wizardovi se to zdá krajně nepravděpodobné, vždyť Českou republiku dnes nepostihují nálety obřích hejn. Jenže na Broumovsku, v nejstarším dřevěném kostelíku u nás, mají důkaz o tom, že v 16. století byla situace s kobylkami zcela jiná. Lidé museli opakovaně čelit gigantickým náletům, hejna hmyzu ničila úrodu. Je tedy možné, že se naši předkové pomstili kobylkám tím, že je zařadili na jídelníček?
skryté titulky