Záhady Toma Wizarda

Pojídání jídel z hmyzu si spojujeme s exotickými, zejména asijskými kulturami. Jsou však předsudky, které vůči hmyzu na talíři máme, oprávněné? Na počátku pátrání má Wizard jasno: jsou suroviny, které do jídelníčku Evropana nepatřily a nepatří. Jaké je však jeho překvapení, když zjistí, že ještě v první polovině 20. století se ve špičkové kuchařské knize Luisy Ondráčkové objevuje recept na chutnou polévku z chroustů. To, co zpočátku připadalo Wizardovi jako špatný vtip, se mění v realitu. Naši předkové nebyli zdaleka tak vybíraví, jako jsme dnes my. A jak se přesvědčí Magda, jídla z hmyzu mohou být připravena chutně i moderně zároveň. Klíčová otázka dílu však zní: patřily do jídelníčku našich předků i kobylky? Wizardovi se to zdá krajně nepravděpodobné, vždyť Českou republiku dnes nepostihují nálety obřích hejn. Jenže na Broumovsku, v nejstarším dřevěném kostelíku u nás, mají důkaz o tom, že v 16. století byla situace s kobylkami zcela jiná. Lidé museli opakovaně čelit gigantickým náletům, hejna hmyzu ničila úrodu. Je tedy možné, že se naši předkové pomstili kobylkám tím, že je zařadili na jídelníček?

skryté titulky

Uvidíte v TV