Kluci v akci

Masopust nebo chcete-li šibřinky, fašank či ostatky byl pro lidi v minulosti svátkem hodování, během kterého bylo třeba se do sytosti najíst, protože poté následoval dlouhý čtyřicetidenní půst, kdy z jídelníčku zmizelo maso. V úterý před Popeleční středou tato doba vrcholila maškarní zábavou včetně obchůzky domů, zpěvu, popíjení, tance a pojídání masopustních dobrot. Dnes už se kolorit úterních veselí a následných půstů striktně nedodržuje, vše se přizpůsobilo době, a tak se s masopustními rituály můžeme setkat nejčastěji v období únorových víkendů, někdy i březnových. Letos jsme s kamerou zavítali do Toulcova dvora v pražské Hostivaři a zaznamenali vše, co k masopustu patří – masky, muziku, veselou náladu i dobré jídlo. A na jaké masopustní pohoštění nás pozvou Kluci v akci? Těšme se na vepřovou plec pečenou na česneku s kořenovou zeleninou a majoránkovými kroupami, karbanátek z vepřového masa s pikantní zeleninou na kyselo a jako sladkou tečku masopustní perník se sušeným ovocem.

Režie:M. Froyda

skryté titulky

Uvidíte v TV