Etiketa

Těsně před nebo po příchodu hostů začneme tím, že nalijeme vodu do sklenic a založíme pečivo na dezertní talířky. Pokrmy, které jsou již připraveny na talířích, servírujeme zásadně zprava. Víno i ostatní nápoje servírujeme také zprava - vždyť i sklenice jsou připraveny po pravé straně talíře, nad špičkou nože hlavního příboru. Láhev bílého vína vkládáme do tzv. tubusu, aby nezteplalo. Nebo rovnou do tzv. chladiče, který je však v odborných kruzích známý spíš jako "ejskýbl". Při dolévání vín, červeného i bílého, obsluha nikdy neopomene otřít hrdlo ubrouskem nebo čistou utěrkou. Doma, kde se obsluhujeme sami (např. při nalévání polévky), a pokud se všeho neujme sama hostitelka, se nejprve obslouží hosté, pak hostitelé a se začátkem jídla se počká, dokud nemají naloženo všichni. Prázdné talíře se odnášejí opět zprava. Jestliže se překládá strava z jednoho talíře na druhý, obsluha musí přistoupit vždy zleva - host si takto pohodlněji nabere. Pivo naléváme pomalu a v jedné třetině nalévání přerušíme - vyhneme se tak nebezpečí přetečení.

Režie:R. Špaček

2004

Uvidíte v TV

  • Etiketa

  • Etiketa

  • Etiketa