Boubelka a kuchyně 18.století

Mnozí považují za zakladatelku anglické kuchyně Mrs Beeton, ale Clarissa Dickson Wright trvá na svém; podle jejího názoru byla původkyní zasadních revolučních změn anglických gastronomických zvyklostí Hannah Glasse. Glasse sepsala slavnou kuchařskou knihu, The Art of Cookery („Umění vařit”), která se během 50 let dočkala 33 vydání. Tato kuchařka se stala ve svém žánru největším bestsellerem 18. století. Je to kniha, která na jedné straně seznámila širokou veřejnost se základy zjemnělejšího stolování a na druhé straně se díky ní její autorka Hannah Glasse dopracovala v kruzích sílící střední třídy k titulu nekorunované královny kulinářského umění. S jejím jménem je spojen i dnes dobře známý pojem „dinner party”, neboli večeře s pozvanými hosty. Glasse tím, že naučila dámy šikovně vařit, jim vtiskla do rukou i klíč k tomu, jak si mohou v kuchyni počínat elegantně a stylově. V našem poutavém filmovém dokumentu Clarissa Dickson Wright na vlastní kůži zažívá, jak se vařilo v kuchyni 18. století - bez vodovodu, bez plynu a elektrického proudu. Situaci si sama dobrovolně ztěžuje tím, že za těchto podmínek zkouší připravit jeden z nejproslulejších receptů své dávné předchůdkyně, první anglický recept, ve kterém bylo použito karí koření. Uvidíme, zdali výsledek uspokojí očekávání labužníků naší doby... Dnešní Anglie skloňuje jména Delia Smith a Nigella Lawson, ale není sporu o tom, že Hannah Glasse byla první opravdovou bohyní britské kuchyně a první hvězdnou kuchařkou ve Velké Británii.

2008