Boubelka a králova kniha receptů

Britové milují své kuchařské knihy – každoročně jich nakoupí několik milionů a se svými nejslavnějšími mistry kuchaři zacházejí doslova královsky. Ale odkud tento zvyk vlastně pramení? Clarissa Dickson Wright, která je, jak sama přiznává, nadšenou milovnicí středověkého kulinářství, se rozhodla, že se důkladně začte do nejstarší známé anglické kuchařské knihy. Spis nese titul The Forme of Cury-t („Formy vaření”). Rukopis starý 700 let vznikl v době vlády Richarda II. a obsahuje recepty nejvyššího královského kuchaře. Jaký mělo toto prastaré dílo vliv na dnešní zvyky spojené se stolováním? Clarissa - naše průvodkyně dějinami středověké gastronomie - jednak opráší zapomenuté recepty staré několik století, jednak najde mezi středověkými záznamy jídla, která jsou dodnes pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

2009