Domácí štěstí

Mnozí z nás sdílejí představu, že nejlépe kuchařské umění ovládala babička či maminka. Je to skutečně tak, že to s vařením jde čím dál více z kopce? Nebo je to jen důsledek zvláštního spojení mezi žaludkem a srdcem? S Ivou Hüttnerovou se ohlédneme za prvorepublikovou kuchyní a přesvědčíme se, že tehdy si hospodyňky hravě poradily s výzvami, které dnes obvykle mají kuchyňské dveře zavřené. O proměně stravování po vzniku Československa si budeme povídat s Milanem Sahánkem a sbírku starých příborů a jídelních lístků nám představí Václav Šmíd. Jako nositel tradice vznešených předválečných podniků nám poví i o tom, jaké je to obsluhovat na Hradě španělského krále, americké prezidenty či princeznu Dianu. A na závěr se naše průvodkyně vydala posedět na zahradu s jedinečným malířem a vypravěčem Vladimírem Komárkem, který zavzpomíná na domácí slovenskou kuchyni svého dětství a přiblíží svůj vztah ke starým časům a předmětům.

Režie:F. Karvánek

2000

Uvidíte v TV