Boží dar - příběhy českých potravin (1/5)

Kefír je kvašený mléčný nápoj, který se nejčastěji připravuje z kravského, kozího ale i ovčího mléka za pomoci kefírových zrn. Ta svým vzhledem připomínají květák a říká se jim proto také kefírová houba. Kefír působí mimo jiné blahodárně na naše střeva a imunitu. O jeho takřka zázračných účincích věděli už starověcí obyvatelé Tibetu a Dálného východu. Věřili dokonce, že pití kefíru je cestou k dlouhověkosti a nesmrtelnosti. Tajemství jeho výroby bylo předáváno z generace na generaci a přísně chráněno. Rozšířit slávu kefíru do celého světa se podařilo až v průběhu 19. a 20. století. Tehdy se zabydlel i u nás a rychle si získal oblibu. Jak se to nakonec podařilo? Proč se kefír rozhodli zkoumat vědci? A jak se kefír u nás vyrábí dnes?

ČR, skryté titulky

Uvidíte v TV