A la Mode (15)

Jak se asi dělá Kyjevský kotlet? A jak vypadají kapří prsty á la Orly? A co takový candát po mlynářsku? Jaké může být kuře á la Dubarry nebo koleno na způsob paní pekařky? Na jídelních lístcích se vyskytuje spousta výrazů, o kterých si myslíme, že by se slušelo je znát, ale obyčejný člověk při jejich čtení v restauraci často znejistí. Mnoha lidem připadá trapné ptát se na jejich význam číšníka, a tak si raději na taková „podivná” jídla nechají zajít chuť. Vy ale buďte jiní! Noblesní názvy (a vynikající chuti, které se za nimi skrývají) si snadno trvale zapamatujete s pomocí našich pozoruhodných příběhů, z nichž se poučíte, s kterou historickou érou, případně osobností – ať už skutečnou nebo smyšlenou – si máte to které jídlo spojovat. Může se ovšem také ukázat, že nabubřelý název byl a je pouze improvizovaným výplodem kuchařovy fantázie. A aby výuka exotických výrazů byla opravdu názorná, Zoltán Magos, známý televizní kuchař TV Paprika nám pochoutky s nimi spojené jednu po druhé uvaří. Díky tomu se ve všech těch jídlech a s podivně znějícími názvy a tajemstvích jejich přípravy brzy vyznají i „vizuální typy”.

2008

Uvidíte v TV