Boží dar - příběhy českých potravin (5/5)

Zelí patří do čeledi brukvovitých. Jedná se o dvouletou bylinu, jejíž listy jsou uspořádány kolem hlávky. V pravěku ovšem zelí rostlo jako nevelký keřík. Lidé ho začali pěstovat a šlechtit před asi čtyřmi tisíci lety. A rychle si tuto zeleninu oblíbili. Naučili se ho nakládat a díky tomu se nekazilo a vydrželo jim do zásoby. Dnes už víme, že zelí patří mezi jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Nakrouhané zelí pak můžeme sterilovat nebo kysat. Právě díky této úpravě obsahuje i probiotika, která blahodárně působí na naše zažívání a imunitu. Zelí také nemohlo chybět v řadě krajových receptů, ať už to byla bramborová lepenice nebo polévka couračka. Později se stalo dokonce nedílnou součástí oblíbeného knedla vepřa zela. Jak ale zelí připravit? Proč nikdy nevylévat zelnou vodu? A jak se zelí pěstuje a zpracovává dnes?

ČR, skryté titulky

Uvidíte v TV