Francie podle Luka Nguyena (6)

Luke Nguyen, veden vášní ke všemu, co je jídlo, opouští Asii a přijíždí do sladké Francie, do této kouzelné říše gastronomických zázraků, která mocně zapůsobila na osud celé jeho původní vlasti, Vietnamu, a konkrétně i mnoha jeho příbuzných. Luke začne prožívat svá kulinářská dobrodružství hned v hlavním a největším městě Francie. S pomocí členů své rodiny a kamarádů seznámí diváky s typickou vášní Pařížanů pro dobrá jídla, pro dekadenci a tradice. Potom náš průvodce zamíří na východ, mezi impozantní středověké stavby Strasbourgu, kde poznává specifické gastronomické zvyky Alsaska. Franche-Comté se vyznačuje mlhavými horami, mezi nimiž Luke s kuchaři vyznamenanými Michelinovými hvězdičkami ochutnává pokrmy uchystanými podle receptů, jež prověřila dlouhá řada století, a nakonec s použitím lokálních plodin vytváří vlastní lákavá jídla -- ozvláštněná nějakým tím vietnamským překvapením, kterých má po ruce vždycky dost a dost. Například v Lyonu, přední metropoli francouzské gastronomie, vaří Luke s jedním ze svých starých kamarádů na ulici, ale zbude čas i na setkání jak s nejlepšími mistry kuchaři Francie, tak s kulinářskými amatéry. Zatímco putuje po slavném jižním francouzském pobřeží -- od Nicy po Biarritz, zvou ho do svých příbytků svérázní domorodci a prozrazují mu dávné rodinné recepty. Lukova další cesta vede malebným údolím Loiry a končí v Bretagni, kde vietnamský kuchař poznává vrchol všech francouzských gastronomických tradic. Luke má jednak strhující styl, jednak hoří neobyčejnou vášní pro všechno, co se jí. Proto můžeme říci, že dokáže divákům dost plasticky předvést i tu stránku francouzské gastronomické kultury a způsobu života, která se v televizi příliš často nevidí.

2014

Uvidíte v TV