Ahoj! Rybářská latina (8)

V dosavadních vysíláních Rybářská latina jsme se toulali po řekách a jezerech Maďarska, nyní ale budeme pokračovat v potulkách za hranicemi. Při návštěvě našich sousedů se dostanou na přetřes nejlepší vody a také samozřejmě nejchutnější ryby Slovenska a Čech. Našim průvodcem je nadále Ferenc Lévai, který pomocí místních rybářů, kuchařů a znalců místních dějin vyhledá nejkrásnější ryby a nejzajímavější pozoruhodnosti a samozřejmě nejlepší recepty. Při našich vodních túrách projezdíme Slovensko, od břehů Váhu až po úpatí Tater. Přitom se seznámíme s několik set let starým městem Banskou Bystricí, v horách si připravíme pstruha prošpikovaného větvičkami jehličnanu, budeme rybařit na Liptovskej Mare a na řece Poprad. Z úlovku samozřejmě s pomocí místních séfkuchařů vykouzlíme zázračné pochutiny, a na konec hostinu zapijeme slovenskými pivními specialitami. Jižní Čechy nabízí nám, gastroturistům, svými kouzelnými historickými městy, nespočitatelným množstvím rybníků, úžasnými rybími pokrmy nabízí gastroturistům, miliony možností. A my, nevynecháme ani jednu z nich. Poctíme návštěvou Třeboń, rybářské hlavní město Čech, zakuchtíme si na břehu Lipenského jezera, z dřevěného voru budeme obdivovat pohádkouvou krásu starobylého města Českého Krumlova. Pokud by nestačilo ani toto, můžeme posloužit ještě s několika zvláštnostmi. Vaříme ve vlaku, budeme chytat kapry drátěnou sítí, v plzeňském pivovaru si načepujeme pivo z obrovského dřevěného sudu. Na stůl se nám dostane v kotlíku rybí polévka se smetanou, grilovaný lín, štika z pece, kapr v pivním těstičku, pstruh pečený v popelu, candát s bryndzovými haluškami, ..., jedním slovem, všechny dobrůtky, kterými se jen může člověk rozmazlovat. Připravte si udice, turistické boty a vařečku, volejte s námi: Ahoj Rybářská latina!

2009

Uvidíte v TV