S gurmánem na cestách: Costa Brava

Na známém katalánském pobřeží ve Španělsku bývala údajně nejlepší restaurace na světě – El Bulli. Tony Bourdain ji ještě před jejím uzavřením stihl navštívit. O její mezinárodní věhlas se zasloužil šéfkuchař Ferran Adria, který zásadně změnil svět gastronomie. Jeho spolupracovník José Andrés nás nejprve provede Ferranovým rodným městem a seznámí nás s typickými degustačními talířky tapas, jež se v kombinaci s molekulární kuchyní staly pro jídelníček v El Bulli inspirací. Nejde však o samoúčelnou kuchařskou exhibici, ale o provázanost moderních postupů s letitými tradicemi za použití lokálních surovin. Tony se zde na jeden den stane řadovým kuchařem a brzy uzná, že to není vůbec jednoduché. Menu v El Bulli se totiž skládá z třiceti až padesáti minichodů, které vyžadují tu nejpečlivější přípravu. Odměnou je mu společná večeře s Ferranem, při níž ochutnají např. kapučíno s příchutí zvěřiny, morušové rizoto či ravioly z masové šťávy. El Bulli se zavírá, ale Ferran Adria nikam neodchází; nezatížen restauratérským podnikáním bude i nadále zkoumat, kam se dá v gastronomii ještě zajít.

USA, skryté titulky