Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Komínáři byli kdysi váženým řemeslem. Jejich moderní nástupci podědili profesní název, ale čím se vlastně zabývají dnes a proč stoupají na historické pivovarské komíny? Vypravíme se s nimi až na samotný vršek typické architektonické dominanty české a moravské krajiny a uvidíme, z jaké perspektivy pozorují své okolí čápi, kteří tak rádi na starých komínech hnízdí. Poté zpátky na zem a šup do sladovny! Dozvíme se, jak vynálezy průmyslové revoluce ovlivnily vznik českého ležáku a proč má každý pivovar alespoň dva komíny. Zjistíme, jak zblízka vypadá klobouk čili sladovnická bába. Dým a kouř inspirovaly i náš recept. Pomocí hrnce s pilinami podomácku zaudíme kachní prsa a poté z nich na pánvi vykouzlíme luxusní delikatesu.

Režie:V. Karas

ČR, skryté titulky

Uvidíte v TV