S gurmánem na cestách II: Mosambik

Bývalá portugalská kolonie se stále vzpamatovává z následků patnáctileté občanské války. Tony navštíví tradiční vesnici, v níž se žije bez elektřiny a bez vodovodu, maso je vzácné a základem stravy je maniok. Díky mnoha kulturním vlivům je však jídlo výborně okořeněné indickým a arabským kořením. Ostrov Ilha de Moçambique je bohatý na kvalitní mořské plody. Jejich náročný transport do vnitrozemí ovšem neúměrně navyšuje jejich cenu. Kromě ryb zde Tony ochutná krabí kari, kalamáry z olihně a neuvěřitelně obří langustu. V přístavním městě Beira pak nemůže vynechat proslulé pikantní kuře piri-piri. I zde jsou patrné následky kruté historie; ve zchátralém Grand Hotelu žijí dodnes tisíce venkovských utečenců, které vyhnala válka. V hlavním městě Maputu na Tonyho čekají mušle na česneku, tygří krevety a kukuřičná kaše. Místní si užívají na pláži a všude panuje optimismus a pozitivní náboj.

USA, skryté titulky