Dobrodružství vědy a techniky

Mnoho lidí pravidelně užívá vitaminové, bílkovinné a minerální doplňky. I když je k dispozici dostatek potravin v potřebném množství, tyto doplňky údajně zabraňují jejich nedostatku a nemocem. Jejich konzumace jde často ruku v ruce s přesvědčením 'čím více, tím lépe'. O syntetických vitaminech se tvrdí, že díky svým antioxidačním vlastnostem ovlivňují zdraví pouze pozitivně, zpomalují proces stárnutí a zvyšují kondici a fyzickou výkonnost. Výrobci doplňků stravy to ve své reklamě obzvláště rádi zdůrazňují. Jejich tvrzení jdou zejména dobře na ruku kulturistům, kteří doufají v rychlý nárůst svalové hmoty pro dosažení co nejlepších tréninkových výsledků. Často však nakonec užívají koktejl vitaminů a bílkovin, který výrazně překračuje doporučené denní dávky. Výrobci mohou jen zřídkakdy nabídnout spolehlivé studie o účinnosti svých výrobků. Nejsou k tomu ani povinni. Doplňky stravy nejsou klasifikovány jako léky, ale jako potraviny, které takovou regulaci nevyžadují. V posledních letech se však výzkumníci zabývající se rakovinou, odborníci na výživu a potravinářští chemici blíže zabývají vedlejšími účinky spojenými s užíváním těchto doplňků. Rozsáhlé studie ukázaly, že vitaminové a bílkovinné doplňky nejenže nedosahují požadovaného účinku, ale mohou výrazně zvyšovat riziko vzniku rakoviny, astmatu a alergií.

N, skryté titulky

Uvidíte v TV