Příběh sýra (3)

"Co si můžeme počít s národem, který zná 246 druhů sýra?!" – povzdechl si prý kdysi legendární generál De Gaulle na adresu svých vlastních krajanů. Ovšem opravdu dobré sýry mají rádi nejen Francouzi, vždyť na celém světě bychom stěží našli národ, který nevymyslel a neoblíbil si nějakou vlastní variantu sýra. Původ sýra se ztrácí v mlhách dávnověku, ale psal o něm už Homér a také ve starém Římě už si obyvatelé antické říše mohli vybírat ze stovek obměn této mléčné pochoutky. Angliký hvězdář John Heywood v roce 1546 přirovnal Měsíc k čerstvému sýru a už z toho je dobře vidět, že k mléčnému výrobku vznikajícímu zráním jsme nejvíce přilnuli my Evropané. Všech deset národů zaujímajících první příčky na žebříčku největších konzumentů sýra obývá totiž starý kontinent. V Příběhu sýra poznáme sýry nejrůznějších forem – budou mezi nimi tvrdé, polotvrdé, na krájení, poloměkké, s plísní, měkké, čerstvé, z kyselého nebo kozího mléka. Ochutná je vždy moderátorka Judit Liebhaberová, která nám o nich prozradí všechno, co stojí za to vědět. V tomto pořadu můžeme sledovat cestu sýra od kravského vemene až po hladové milovníky sýrů, navštívíme domácí sýraře, zjistíme, jaký sýr si vyžaduje jaké víno, poznáme jeho dějiny a události, které se k sýrům pojí a uvidíme samozřejmě i mistry, kteří dbají o jejich zrání a kvalitu.

2008