Etiketa

Na vodu můžete použít sklenice na víno, dobře zapadnou do sestavy sklenic na stole, ale i doma, když máte návštěvu, používejte vyšší dvou nebo třídecilitrové sklenice. Takzvanou tureckou kávu už pijí jen pamětníci. Vidět kávovou sedlinu, tzv. lógr, na dně šálku je zvláště pro cizince někdy šok. Když turecká káva, tak pravá, kvalitní, spařená v džezvě, kdy kávová sedlina zůstává na dně a nedostane se do šálku. V dobrých restauracích servírujeme mléko v konvičkách, nikoli v plastikových kelímcích. A cukr v cukřenkách, nikoli v papírových sáčcích. Pivo se v hospodách pije z půllitrů, ale v lepších restauracích a na recepcích z třetinkových sklenic. Jeho správná teplota při konzumaci je 7–9° C. Láhve vína uchováváme naležato, v tmavém a chladném sklepě o teplotě mezi 10 a 12° C. Při podávání volíme u bílého vína 8–10° C, u červeného vína raději pokojovou teplotu, řekněme 18° C. V lepších podnicích při podávání vína probíhá tzv. prezentace, kterou provádí specialista na víno, sommelier. Je-li víno v pořádku, musíme ho přijmout, i kdybychom si najednou vzpomněli, že chceme jinou značku nebo jiný ročník. Šampaňské víno je sekt vyráběný jedině ve francouzském kraji Champagne, navíc metodou kvašení v lahvích. Všechna ostatní šumivá vína, včetně těch našich, jsou jen sekty.

Režie:P. Marek

2004, skryté titulky

Uvidíte v TV

  • Etiketa

  • Etiketa

  • Etiketa