Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Bábovka patří k nejoblíbenějším moučníkům a pekla ji už Magdalena Dobromila Rettigová. Tehdy se jí ovšem říkalo jinak a název bábovka vznikl později. Formy na bábovku, a některé z nich vpravdě historické, najdeme v muzejních depozitářích stejně jako v domácnostech, kde si je vystavujeme na památku po babičce. Víte ale, kdy se do bábovky začaly přidávat různé přísady, jak je třeba prášek do pečiva? I bábovka totiž prodělala svůj vlastní vývoj, jenže co by byla teorie bez praxe! Upečeme si tu klasickou, babičkovskou, kynutou, a poté trochu modernější, pomerančovou. A protože k bábovce patří hrnek dobré kávy nebo čaje, ukážeme si, jak jde takový pozlacený hrnek po babičce zrenovovat, aby získal zpět svou původní nablýskanou krásu.

Režie:V. Karas

skryté titulky

Uvidíte v TV