Etiketa

Co se hodí jako aperitiv? Všechno, co probudí žaludek k životu a připraví ho na příjem většího množství stravy. Aperitiv má chuť k jídlu povzbudit, nikoliv utlumit. Proto si vždycky dáváme jenom jednu skleničku, dáme-li si druhou, pak jen to, co už jsme měli. Máme aperitivy lehké - sekt, sladké - campari, becherovka, portské, sherry, suché martini a aperitivy ostřejší - gin, whisky nebo slivovici. V nabídce by neměly chybět ani nealkoholické nápoje, tedy voda nebo džus. Sekty podáváme v misce, ve špičce nebo ve flétně. Dezertní vína raději podáváme ve vyšších štíhlých sklenkách na dlouhé stopce o obsahu půl deci nebo deci. Pokud servírujeme likéry, naléváme je do misek na krátké stopce a o malém obsahu, půl deci nebo ještě méně. Naproti tomu pálenky, třeba borovičku nebo slivovici, naléváme také do sklenek o malém obsahu a na krátké stopce, ale vyšších a štíhlejších. Whisku s ledem podáváme v třídecilitrovém tumbleru, na čistou whisky postačí dvoudecilitrová sklenice. Jako digestiv podáváme koňak, whisky, vodku, grappu, nebo něco sladšího pro dámy. Sklenice s brandy a koňakem se nahřívají, aby se lépe uvolnilo lahodné aroma. Míchané nápoje neklademe nikdy přímo na desku stolu, ale podkládáme je papírovou rozetkou nebo ubrouskem. Zbytky z ovocných ozdob dáváme přímo na tento ubrousek, nikdy ne do popelníku

Režie:R. Špaček

2004

Uvidíte v TV

  • Etiketa

  • Etiketa

  • Etiketa