Vůně srbské kuchyně s Miroslavem Donutilem (5/7)

Národní park Zasavica leží na břehu stejnojmenné srbské řeky. Na dvanácti stech hektarech se tu rozprostírá farma, v níž chovají osla balkánského a jeho dojné samice – hlavně pro mléko, z něhož majitelé vyrábějí chutné a drahé sýry. Hlavní činností farmářů je však ochrana přírody a starých druhů zvířectva. Na severovýchodě od Bělehradu leží obec Pančevo, v níž žije a pracuje malíř Vojkan Morar, syn nám již známé malířky Desanky Morar. Hlavním motivem jeho obrazů jsou andělé, neboť, jak říká malíř, v každém z nás je něco andělského, zářivého, vyššího. Své obrazy vystavoval Vojkan také v Čechách, v Lounech a v Praze. Další zastavení se koná v mlékárenské škole, kde naši cestovatelé ochutnají různé druhy sýrů. Hlavně Pirotski kačkavalj je vyhlášený a vyváží se do celého světa. Hned nato můžeme sledovat přípravu salátu s rybou, jak jej vaří televizní mistr kuchař Nenad Gladič. Cestu tentokrát zakončíme v proslulém vinařství v Krněvě, kde v roce 1990 založil Mio Radovanovič první soukromé vinařství v postkomunistickém Srbsku. Jeho víno je dnes vyhlášeno po celé Evropě. Mirek s Georgem tu nejdřív pomáhají se sběrem, čichají k hroznům, ochutnávají a nakonec pijí lahodný mok...

Režie:G. Agathonikiadis

skryté titulky

Uvidíte v TV