Vůně srbské kuchyně s Miroslavem Donutilem (7/7)

Ve Sremské Karlovici se pěstovalo víno již za Marca Aurelia. Dnes zde na 28 čtverečních kilometrech hospodaří na rodinné farmě Petar Bajilo. Právě odtud pochází slavné a světově uznávané víno Bermet. Ten používá do svých výrobků také místní cukrář a kuchař Jovan – přidává jej do svých pověstných bábovek spolu s ořechy a čokoládou. Na opulentním obědě hodnotí George situaci, shání se po Mirkovi, ale ten se patrně ještě napájí ve sklípku Bermetem. Přitom je ještě čeká návštěva výstavní radnice ve městě Subotica, synagoga a pak výrobna tradičních srbských „kouzelných“ koberců s dvousetletou historií. Georg vzápětí navštěvuje malířku českého původu Danielu Komatovič, současně i autorku vyhlášené srbské kuchařky. Spolu uvaří tradiční srbské jídlo prebranac a pak s celou rodinou hodují. To už bylo opravdu poslední místo i jídlo v Srbsku, zemi, kterou stojí za to navštívit i ochutnat...

Režie:G. Agathonikiadis

skryté titulky