V kuchyni budoucnosti (4)

TV Paprika

Kávové želé, křenová zmrzlina, tatarský biftek ze střenkovitého mlže Ensis directus, krevetová emulze… Ptáte se, o čem to mluvíme? O pochoutkách nabízených na nevšedním jídelním lístku jedné z předních maďarských restaurací. Molekulární gastronomie, která postupně zavládá v lepších restaurantech na celém světě, už se objevila i v Maďarsku. Co je podstatou této nové technologie, v čem spočívá a kam až se bude vyvíjet, kde jsou její hranice a proč zastiňuje kvalitou pokrmy připravované tradičně? V našem dokumentárním seriálu bude defilovat jedna novinka za druhou, objeví se recepty, dekorační techniky a kulinářské postupy, o jakých jsme v životě neslyšeli a jejichž název by nám sám o sobě ani nic neříkal. V budapešťské restauraci Costes je zaměstnán geniální portugalský kuchař jménem Miguel Rocha Vieira, kterého učil řemeslu sám velký Ferrán Adria, neméně geniální šéfkuchař španělské restaurace El Bullí. Mistrovsky ovládá moderní technologie a hovoří plynně anglicky, španělsky a francouzsky. A teď nám dovolí nahlédnout do kuchyně budoucnosti!

2009