Kamera na cestách: Jeden šálek, tisíc příběhů

Jeden z prvních národů, který odhalil tajemství čaje, pochází ze vzdáleného koutu jihozápadní Číny. Teangové jsou na své jedinečné spojení s čajem, trvající celá staletí, velmi hrdí a věří, že čajová kultura přetrvá. Pro zpracování čajových lístků používají výjimečnou techniku. Čaj napěchovaný do bambusových stvolů, uzavřených tak, aby čaj nezplesnivěl, zahrabou do země. Pod zemí a ve stálé teplotě se lístky uzavřené ve stvolech ponechají několik měsíců. Fermentace propůjčí čaji trvanlivost, a dodá mu také charakteristickou chuť. Zároveň s tím, jak lidé začali z hořkých lístků vyrábět lahodný nápoj, si všimli, že to, kde rostlina roste a jak se o ni pečuje, může nekonečně mnoha způsoby ovlivnit výslednou chuť. Na hoře E-mei-šan v čínské provincii S'-čchuan se po boku charakteristické čajové tradice vyvíjelo i unikátní bojové umění. Navštívíme také ostrov Nanao v regionu Čchao-šan, obývaný svéráznými lidmi se specifickým dialektem. Rytmus života na ostrově se stejně jako po staletí řídí mořem. Místní čaj je tak silný, že z jedné konvice lze získat až deset nálevů! Ve městě Čcheng-tu sloužily čajovny jako útočiště, místa setkávání a do jisté míry i tržiště už od dob dynastie Tchang. Dnes se v obrovské metropoli stále mísí tradiční i moderní kultura. V Malajsii patří čajový obřad k těm nejdůležitějším svatebním rituálům.

skryté titulky

Uvidíte v TV