Kamera na cestách: Jeden šálek, tisíc příběhů

Výroba jasmínového čaje je druh umění. Aby se opravdu povedl, je třeba zachytit typickou vůni křehkých kvítků jasmínového keře. Je to ale plachá rostlina, která svou charakteristickou vůni vydává v noci, kdy se květy začínají otevírat. Sběrači musí umět rozpoznat, které z květů se daný večer otevřou, sklízet je odchází za soumraku a domů se vrací za svitu hvězd. S ještě zavřenými květy se musí zacházet jemně a nanejvýš opatrně, protože se otevřou jen za určité teploty. Jedině v tuto chvíli lze jasmín propojit s čajovými lístky. Vůně jasmínu se zachytává na jemném chmýří takzvaných čajových tipsů – nerozvinutých ochmýřených lístků. Květ vůni uvolňuje, zatímco čaj ji vstřebává. U těch nejkvalitnějších čajů se u každé várky čaje proces propojování lístků s květy opakuje až desetkrát. Čajová kultura se ale nesoustředí jen na výrobu čaje a výsledný nápoj. Snoubí se v ní rituál, etiketa a kultivovanost. Kromě tajemství výroby jasmínového čaje, přináší tento díl i vhled do moderní podoby čajových obřadů. Jejich jádrem zůstává záměr pohostit návštěvníka šálkem dobrého čaje, zároveň ale dávají nahlédnout do smyslových, duchovních i filozofických rovin. Na začátku studia „čchá-tao“, neboli čajového obřadu, je soustředění na samotnou přípravu čaje. Správné množství lístků, správnou teplotu vody a správný způsob nalévání. Schopnosti žáků se postupně rozvíjejí a jejich vnímání se rozšiřuje a prohlubuje. Jiný obřad se pořádá v jihovýchodní Číně. Dává znalcům příležitost objevit ty nejkvalitnější čaje. Vysoko v horách Vuji-šan se nachází velkolepý vodopád „Dračí studna“. Zdejší průzračné horské prameny dodávají jedněm z nejcennějších čajových plantáží na světě tu nejlepší vodu. Každý podzim tu pořádají fascinující obřad. Barvami hýřící třídenní soutěž o nejlepší útesový čaj.

skryté titulky

Uvidíte v TV