Plnou parou Toskánskem

Po krátkém úvodu se vydáváme na pouť Toskánskem po historické železnici. První zastávkou je sídlo La Foce v údolí Orcia, což byla v minulosti velmi chudá oblast. Dcera a vnučka majitelů hovoří o tom, jak sídlo (pra)rodiče zvelebili, jak tu žili 60 let. Zřídili zásobování vodou pro celý kraj, vybudovali zdravotnickou stanici pro rolníky. Zahrada je dílem významného anglického architekta. Pracoval na ní 15 let. Dnes je část ohromného statku přístupná veřejnosti. Po smrti rodičů statek zdědily 2 sestry, druhá hospodaří na La Chiarentana, kde dělají kvalitní olivový olej. Líčí historii oleje, vývoj a obecně zlepšující se kvalitu. Oblast si zamilovali také manželé ze Švýcarska- producent punkové hudby Ulisse Braendli s ženou. Vybudovali ohromné hospodářství, kde pěstují a chovají vše, aby byli soběstační. Je to nekonečná a náročná práce, která ale zároveň znamená svobodu. Pokračujeme blízko Florencie, kde je dílna, kde udržují parní lokomotivy, včetně té nejstarší funkční parní v Itálii. Nedaleko železnice, vedoucí od Sieny, leží starověké městečko Montalcino, proslavené vínem Brunelo. Ve vinařském závodě hovoří žena, která je již 3 generací vinařů v rodině. Líčí, jaký význam pro víno má specifická zem. Provází nás sklípkem, kde jsou ohromné sudy vína Brunelo di Montalcino. Putujeme dále po Via Francigena- starobylé poutní cestě. Hovoří Rakušanka, která se specializuje na pronájem exkluzivních vil a venkovských statků v Itálii. Toskánsko si zcela zamilovala, nyní míří na Castello Tancredi, které by ráda zařadila do své nabídky. Musí jí oslovit jak místo, tak přístup majitelů. Pro mnohé je takový pronájem nutností- pokryjí tak vysoké náklady na údržbu, rekonstrukce. Dále hovoří restaurátor, který zrovna pracuje na malbě z 15. století, kterou objevili až nyní v domě v Sieně. Ten byl celou dobu obydlený, je až zázrak, že se malba pod nátěry zachovala. Nahlédneme také do městského paláce ze 14. století, který zdobí několikeré fresky. Ty dokonale líčí, jak tu vypadal život v dávné minulosti. V uličkách je také několik uměleckých kovářství, to nejstarší je z roku 1815. Kovářka, držící rodinné řemeslo, hovoří o své současné práci. Siena je také staré univerzitní město, hovoří profesor a historik Stefano Maggi, který se specializuje na železnici. Zasloužil se o projekt Treno Natura- turistické výpravy touto oblastí v parních vlacích. Navštěvujeme město Pienza- další architektonický skvost. Město se mimo jiné proslavilo aromatickým sýrem Pecorino. Vracíme se na vinice Collosorbo, kde nastal čas vinobraní, majitelé- dvě sestry a matka, jsou spokojení s ročníkem a svým týmem. Vyslechneme o procesu macerace, zdejší víno bude základem pro Brunelo di Montalcino. Na podzim sklízí také pěstitelé oliv, je to podobná věda jako s vínem. Moment sklizně musí být dokonale načasovaný, aby se dosáhlo požadovaných vlastností. V údolí d‘Orcia muži se psy hledají černé a bílé lanýže, ty dodávají restauracím v regionu. Míříme do jedné z nich- Branduccio v městečku Buonconvento. Majitelka a kuchařka v jedné osobě líčí, jak se ke své práci, která je jí vášní, dostala, a jak předává své umění dál. Nejenže vaří pro hosty, ale také zde pořádá kurzy vaření. Dokument končí v Monte Antico- cílové destinaci Treno Natura. Odtud se vlak vrací do Sieny.

N, 2021, skryté titulky