Boží dar - příběhy českých potravin (1/6)

Boží dar, tak se jmenuje první šestidílná řada dokumentárního cyklu, který bude věnován potravinám, v kterém se, lépe řečeno, bude děkovat potravinám a budou oslavovány. V prvním díle se budeme věnovat chlebu. Dozvíme se, že chleba neměl začátky vůbec jednoduché. Během času se zdokonaloval od podoby původní bílé placky až po kynutou lahůdku, která je společná pro celý svět a přesto tolik odlišná. Každý národ má svou představu o chlebu a od té se odvíjí i jeho podoba. Zastavíme se i u různých druhů chleba, jen namátkou jmenujme třeba chléb Šumava, který bortí klasický tvar pecnu, má drsnější vroubkování a hlavně voní po kmínu výrazně víc, než jeho konkurenti. Holt drsný kraj, drsný chléb. Naopak Pražský chléb ze zákysu nám dá vědět, že období luxusu a první republiky není cítit jen z památek, ale i z jídla. Pro cyklus Boží dar se stane „celebritou“ základní česká potravina.

ČR, skryté titulky

Uvidíte v TV