Rybí svět Jakuba Vágnera

Jakub se vrací, aby ukázal, jak žijí sladkovodní ryby, které stojí za to chovat, lovit a na kterých si každý rozhodně pochutná. Tentokrát se vypraví na pstruhy, má na to náčiní, kterým lovil už Ota Pavel a jeho bratr Hugo. Tak jestlipak mu to přinese štěstí? Pstruh je mimořádně zajímavá ryba, je symbolem čisté vody, nedotčené přírody a životní síly. I když jeho přirozené prostředí mizí, vyhynutí mu rozhodně nehrozí. Umělý odchov pstruha představuje každoročně miliony kusů. Jak je pstruh důležitý pro člověka, si lidé uvědomili už před 300 lety, kdy kvůli neřízenému lovu a regulaci přirozených toků pstruhů ubývalo. Ale teprve v devatenáctém století se začalo s jejich umělým odchovem. Jak se jikry uměle oplozují, uvidíte na vlastní oči. Rybí pochoutku ze pstruha tentokrát připraví Miloš Štěpnička, který je autorem mnoha rybích kuchařek. Ukáže mimo jiné, jak rybu při přípravě dobře vykostit.

Režie:V. Stehlíková

2015, skryté titulky

Uvidíte v TV