Jezevec lesní

ČT 2

Jezevec je neodmyslitelným obyvatelem našich lesů a vyznačuje se navzdory svému podsaditému tělu hbitostí a také dokonalým čichem a sluchem. V podzemí lesů si vytváří rozsáhlé labyrinty s několika východy, v nichž přečkává zimu. Oproti řadě jiných lesních obyvatel je však jeho zimní spánek přerušovaný a jezevec se i v tomto období vydává na povrch vyhledávat vodu. Energii si však zachovává ze zásob podkožního tuku. Populaci jezevce ohrozil již v předminulém století rozvoj chovu drobné zvěře a bažantnic. Tehdy se jezevec ocitl v řadách pronásledované škodné zvěře. Dnes je lov tohoto užitečného živočicha povolen jen výjimečně.

1998, skryté titulky