Jeden šálek, tisíc příběhů

V okamžicích, kdy se čaj uctívá jako posvátný nápoj, nabývá plného smyslu a od chvíle, kdy se začal používat k léčivým účelům, je propojen také se světem náboženství a spirituality. „Klasická kniha o čaji“ popisuje roli Číny jako kolébky čajové kultury. Básnicky popisuje šlechtění, sběr, zpracování a podávání čaje, ale můžete ji číst i jako literární text nebo filozofický esej. Mongolsko je na naší planetě vedle Číny a Ruska zemí s největším podílem původní krajiny. Je domovem kultury, kterou sice čaj neformoval, ale v jistém smyslu na něm zde závisí osud a štěstí. Mongolští kočovníci věří, že jejich život je přímo propojený s duchovním světem. Mongolský čaj s mlékem je ústředním prvkem života Mongolů a hodnotnou součástí jejich stravy. Doprovází kočovníky na cestě životem. Mongolové nabízejí čaj s mlékem také duchům, měsíci, rannímu slunci, hvězdám, nebi a celé přírodě – a žádají je o ochranu. Na východ od hranic s Myanmarem, v provincii Junan se nachází čajový les Ťing-maj. Duchovní zázemí národa, pro který je čaj nesmírně cenný. Žijí zde potomci dávného národa Puer. Lidé, jejichž pouto s čajem a horou, kde se plodina pěstuje, je součástí samé jejich podstaty. Při hledání smyslu lidského bytí a jeho duchovního rozměru je tu vždy čaj. Připomíná minulost, ukazuje cestu do budoucnosti, ale má také schopnost ukotvit nás v přítomnosti. Buddhistická zásada dělat všechno – a tedy i sbírat čaj – vědomě a s plnou pozorností, umožňuje buddhistickým mniškám najít vytoužený klid.

skryté titulky