Jeden šálek, tisíc příběhů

Smělá vize budoucnosti čaje se zrodila v jihovýchodní Africe na pahorcích Malawi. Rodinná čajová plantáž, která zde zaměstnává na 2000 lidí a věnovala se výrobě porcovaného sáčkového čaje, konkurují velké podniky. Aby čajová farma dosáhla na globálním trhu vyššího zisku, potřebuje inovace a nové produkty. Řešením je vzdát se průmyslové výroby levného čaje – a přejít na ruční zpracování. Sílí trend zájmu o kvalitní čaje, které nabízejí komplexnější chuť a jejichž pití je smyslovým zážitkem. Čajoví inovátoři respektují tradice, ale nebojí se je zpochybnit, radikálně do nich zasáhnout. Podle tradice si má člověk čaj vychutnat, aniž by jej kombinoval s jídlem. Nicméně dva rebelové v Šanghaji vystupují přímo proti tomu – snaží se o kombinování speciálně připravovaných pokrmů se sezónními čaji. Tento přístup je inspirovaný vinnými sommeliéry známými ze západní kuchyně. Umění čajových kombinací je novou dynamickou oblastí vybízející k experimentování a hledání průkopnických chuťových zážitků s cílem zaujmout milovníky čaje i jídla. V Ekvádoru byl čaj vždy velmi nedoceněný. Zato z listu guayusy se v Ekvádoru vyrábí přírodní energetický nápoj. Mnoho domorodců ráno před začátkem dne pije čaj louhovaný právě z těchto listů. V porovnání se zeleným čajem má guayusa více kofeinu, dodává energii a povzbuzuje. Místní podnikatel se ji snaží uvést na trh v kombinaci s čajem jako nový, moderní nápoj. K modernímu pojetí čaje jako osvěžujícího nápoje patří také Bubble Tea, který se obvykle dělá z ledu, čaje, mléka, cukru a především tapiokových kuliček.

skryté titulky