Na houby: Pavučince a čirůvky

Tahle situace nepotkala tatu (A. Goldflama) a jeho kluka (J. Poláška) poprvé. Vždyť už do jeskyní s nimi kdysi vyrazila trojice mírně nezvedených synků. A tentokrát jich bude ještě o jednoho víc: na výlet za houbami se vydává i jejich malá sestřička. Mykolog Jan Holec je naštěstí na houbařské výpravy s hyperaktivními dětmi zvyklý a vezme to jako příležitost poučit drobotinu o tom, jaký význam mají houby pro celý lesní ekosystém. Hned první houba, kterou v kopřivách nalezne, patří k našim nejvzácnějším – pavučinec olšový je zapsán do červené knihy ohrožených druhů. Na tomto druhu Jan Holec objasní nejen celou problematiku mnohdy zákeřně jedovatých pavučinců, ale udělá základní exkurs do role, kterou houby v přírodě zastávají. Soutěsky na Kokořínsku jsou navíc, co se hub týče nesmírně rozmanité. Tento fakt zase Jan Holec použije jako praktický příklad toho, co se rozumí pod pojmem biodiverzita, a k čemu je její zkoumání dobré. Dojde pochopitelně i na nálezy hub velmi dobře použitelných v kuchyni. Vévodit mezi nimi bude čirůvka fialová, méně známá, přesto však prakticky nezaměnitelná houba, která je sice v syrovém stavu jedovatá, ale po pečlivé tepelné úpravě patří k delikatesám podzimního lesa. Jen říjnové počasí je značně rozmarné. Po dlouhém suchu přijde uprostřed houbařské výpravy prudký déšť. Pískovcové skály jsou naštěstí provrtány umělými jeskyněmi, takže přístřeší pro závěrečné vaření se snadno najde. A dnešní chod? Klasická smaženice vytvořená výhradně ze směsi čirůvek a václavek!

Režie:P. Jirásek

ČR, 2011, skryté titulky