Potrava duše & těla (1/20)

Michelinský kuchař změří síly s obrazem "Snídaně v trávě". Francouzský cyklus ARTE Na nadbytečnou otázku, zda je možné propojit Umění s gastronomií, odpovídá dokumentární cyklus Hors d’Ouevre (Předkrm), který v ČT jsme pojmenovali "Potrava duše & těla". Tato produkce francouzsko-německé společnosti ARTE má prozatím dvacet půlhodinových epizod. Francouzskou národní kuchyni rozvíjeli především v Paříži královští kuchaři, ale nakonec se rozšířila po celé zemi a byla úspěšně vyvezena i do zámoří. Francouzská kuchyně byla kodifikována ve dvacátém století G. A. Escoffierem a stala se moderní verzí vysoké kuchyně (haute cuisine). Hojně využívá bylin a jemných ingrediencí. V listopadu 2010 byla francouzská gastronomie přidána organizací UNESCO na světový seznam nemateriálního dědictví UNESCO.

Fr., skryté titulky

Uvidíte v TV