Kluci v akci

V Pardubickém kraji, kromě míst ležících v úrodném Polabí, měli lidé v minulosti náročnou obživu. Zavedeme vás do míst nádherné přírody v mikroregionu Hlinecko, do kraje, o němž se dříve říkalo, že tu končí chleba a začíná kamení. Jídelníček se zde vyznačoval prostou stravou, kdy se vydatná polévka vařila k snídani, obědu i k večeři. Maso se podávalo nanejvýš v neděli. Od 18. století se hlavní složkou stravy stávají brambory. Filip s Ondřejem budou vařit na Veselém Kopci, obci založené v 16. století. V dnešní unikátní expozici lidových staveb, která dokládá život našich předků, si povíme o jejich zvyklostech a uvaříme si chutná jídla, která si zaslouží připomenutí. Dnes si uvaříme bůček nadívaný houbami s tradiční lepenicí, pak patro, tedy zapečené brambory s jablky a nakonec si upečeme chutné pstruhy.

Režie:M. Froyda

skryté titulky

Uvidíte v TV