Kamu v Mexiku

Svérázná kuchařka a bloggerka opět na cestách – tentokrát za vůněmi a chutěmi největší země Střední Ameriky. Režie R. Karko Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. V závěrečném osmém dílu cyklu zavítáme do státu Michoacán, jehož název pochází z aztéčtiny a odkazuje k tradici rybolovu na jezeře Pátzcuaro. My tam s místními obyvateli oslavíme Día de los muertos, tedy Den mrtvých. Připadá na závěr října a první dva listopadové dny. Termínem se tedy shoduje se slavností Všech svatých a Svátkem zesnulých slavených v katolických zemích. V Michoacánu jde o významný svátek, který doprovází velké oslavy, průvody masek a alegorických vozů po březích jezer Pátzcuaro a Zirahuén. Protože lidé věří, že mrtví v těchto dnech vycházejí z hrobů, je zvykem pro ně připravit tradiční sváteční pokrmy. Nám se podařilo proniknout blíže do jeho tajů. Byl to pro všechny bezesporu nejsilnější zážitek z celého natáčení ve Spojených státech mexických.

Režie:R. Karko

ČR, skryté titulky